top of page

Anàlisi fonts d'informació

Un cop escollida la temàtica la qual es volia treballar, s’ha realitzat una cerca general per tal de conèixer en què consisteix el servei, a qui va adreçat, la finalitat que té i els serveis i programes d’intervenció que ofereix. Som conscients de la importància de la fiabilitat i la contrastació de la informació que ens proporcionen aquestes fonts, i per tant, s’ha contrastat i comprovat que la informació que s’ha utilitzat per aquest recurs socioeducatiu provingui de fonts fiables, que coneguin a fons totes les característiques d’aquesta institució socioeducativa.

 

Seguidament, exposarem les tres fonts escollides les quals són; un article, una página web i un video. Aquestes són:

 

Pel que fa a la tria d’aquesta pàgina web, creiem que era necessària una font d’informació que ens podes ser útil per formar el marc teòric, ja que ens explica amb detall el marc general del model d’intervenció socioeducativa, posant èmfasi en el marc normatiu, els models de serveis d’intervenció,  la realitat actual del servei de centre obert, etc. Tanmateix, també ens indica els nous models de serveis d’intervenció socioeducativa i les seves característiques. 

 

Destacar que aquest documents ens ha anant bé per poder tenir una base del que vol dir centre obert, i sobretot, veure el traspàs de centre obert a servei d’intervenció socioeducativa. 

 

En aquest article, ens trobem principalment la definició de centre obert, una descripció dels requisits que s’han de dur a terme per considerar que es un centre obert, els diferents col·lectius que hi accedeixen, la ràtio infant/educador, la rotació dels educadors, la durada de les sessions, tipus d’activitats, el treball en equip, la necessitat d’una bona comunicació, la manca de motivació, els objectius, etc. Per aquest motiu, vam creure que aquest article més reflexiu i concret a la vegada, podríem fer un ús més concret per extreure informació i poder explicar-la als companys de l’aula.

 

Aquesta altra font escollida, és un reportatge que ens explica el funcionament del Centre Obert Salut Alta. Aquest servei va dirigit a 30 nens i nenes de 6 a 12 anys, dividit en diferents grups depenent de les edats, dels barris La Salut i Llefià. La gran majoria dels educands van derivats al recurs per serveis socials o a través de les diferents escoles del barri. 

 

El seu principal objectiu segons la seva pàgina web és “oferir un recurs educatiu i social que permeti prevenir i identificar situacions de risc d’exclusió social, tractant de minimitzar la seva presència i influència i potenciant tots els aspectes positius de la vida de l’infant.”

 

Un dels altres aspectes més rellevant són les diferents maneres de treballar, donant un suport a l’escolarització, l’educació emocional, les TIC, etc. Tanmateix, cal fer èmfasi al treball que realitza conjuntament amb les famílies.

 

  • Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social i Família. (2015). Servei d'Intervenció Socioeducativa per infants i adolescents en situació de risc i les seves famílies. Proposta d’un nou model d’intervenció per a la prevenció del risc de desprotecció infantil. Recuperat de https://www.ceesc.cat/documents/Servei_intervencio_socioeducativa.pdf

Per últim també vam decidir fer una lectura aquest document per tal d’acabar d’aclarir dubtes sobre el traspàs de centre obert a servei d’intervenció socioeducativa. 

 

 

La metodologia la qual es basa en cercar i escollir tres fonts diferents és molt útil per tal de conèixer el servei des de diverses perspectives i obtenir informació la qual es pot contrastar i completar. Tanmateix, considerem molt important que les fonts siguin de diversos tipus, per exemple, un article o un vídeo, que no siguin les tres fonts buscades articles acadèmics, per tal d'observar la diversificació de la informació i la manera en la qual es presenta. 

 

La justificació del perquè s’han escollit les referències anteriors, és per la diversitat d’informació que s’ha trobat tenint en compte que, en una d’elles podiem obtenir una informació a nivell teòric, en el video es pot observar des d’una forma vivencial i experiencial i finalment, l’article es basa en una visió més personal la qual es pot contrastar tant amb les altres fonts com amb l’experiència de la companya la qual ha estat vivenciant les pràctiques.

 

Considerem que les que hem escollit ens proporcionen la informació que es necessària per conèixer en què consisteix aquest servei i la transició que aquest a fet. La informació obtinguda en les diverses fonts cercades, ha set molt útil, ja que considerem que esta exposada de forma clara i hem trobat molt interessant les diferents perspectives i indagacions.

 

Val a dir, que en relació la informació que hi ha disponible a internet d’aquesta transició de Centre Obert a SIS podria ser més abundant, és a dir, hem pogut comprovar que hi ha diversa informació en relació els Centres Oberts, però aquest canvi a SIS encara no està gaire documentat, fet que és un canvi recentment en el temps. 

 

Creiem que aquest és un canvi molt important, i que per aquest motiu s’hauria de trobar més informació per tal de que arribes al màxim de gent possible, ja que el canvi no és insignificant, sinó que planteja un gran canvi a l’hora d’intervenir amb les persones que hi acudeixen de manera regular. 

 

Finalment, dir que el vídeo escollit, un vídeo el qual se’ns exposa com funciona i com es treballa en un Centre Obert real, ens ha ajudat a contrastar la informació i a tenir un punt de vista diferent de com treballen aquests professionals en aquest servei i com els hi infants que són acompanyats s’hi desenvolupen. Aquest fet l’hem trobat molt interessant, ja que sovint és convenient veure realment el que s’hi fa o no en un servei o institució per tal de poder comparar i analitzar tot allò que se'ns diu a la teoria del que hauria d’oferir aquest recurs.

bottom of page