top of page
clara.jpeg

Hola! Sóc la Clara López, una estudiant nascuda l'any 2000, de 21 anys. Visc en un petit poble de la Comarca de la Selva, Osor, un municipi de ni tant sols 500 habitants. 

Actualment estic cursant 3r d'Educació Social a la Universitat de Vic, una carrera i una professió que m'apassiona de petita. El que més m'agrada és passar temps amb les meves amistats i família, els meus pilars fonamentals. També m'agrada la muntanya i perdrem pels llocs tant màgics que té l'entorn on visc. 

El que es presenta en aquesta pàgina és un recull de tots els aprenentatges i coneixements que s'han anat adquirint a mesua que s'ha anat avançant amb els continguts de l'assignatura de Projectes Socials de la Informació i la Comunicació. 

Apassionada de les relacions socials i de conèixer a les persones

Coneixements previs

20 de març del 2021

  • Què sabeu sobre la relació entre tecnologies de la informació i la comunicació, i l’educació social?

Sobre la relació entre les tecnologies de la informació i la comunicació i l'educació social, conec poca cosa, però el que en tinc coneixement és important, crec, per afrontar la nostra tasca com a professionals del món social. Com és evidenet, tots i totes sabem que actualment vivim en una societat de constant canvi; un canvi que engloba, evidnment, tot el tema de les tecnologies de la informació i la comunicació. 

Al viure en aquesta societat de constant canvi i que gairbé tot gira al voltant de les noves tecnologies, hi ha persones i col·lectius que en queden al marge, ja sigui per la seva situació social, relacional i/o econòmica. Al haver-hi aquestes persones que en queden al marge, es quan apareixen les desigualtats digitals, és a dir, que no hi han les mateixes oportunitats per a tothom. 

Finalment, dir que el paper de l'educador i l'educadora social és impressindible per lluitar i acomanyar a les persones que es troben en aquesta situació perquè puguin accedir a les mateixes oportunitats que les altres persones. Una de les grans bretxes que hi han actualment és la recerca de feina, per exemple, una situació que necesiten moltes persones, però com que no tenen accés a un ordinador o a internet no poden accedir-hi.

  • Quins coneixements/competències digitals teniu?

Considero que tinc uns coneixements i competències digitals força bons a nivell d'estudiant universitari. Val a dir que domino a gran nivell els programes bàsics que cal conèixer, com són el Word, el Power Point i l'Execel. Tanmateix, considero que tinc un nivell bàsic, per tant sols ensurtir-me, en dissenyar una pàgina web o fer alguna inforgrafia o cartells amb programes com el Canva. 

  • Quines experiències digitals teniu?

Sempre he estat una persona que el món digital m'ha interessat, i per les experiències viscudes i pels reptes que se m'han posat al camí he anat experimentant els recursos digitals conforme les necessitats de cada moment. Podria dir que si que tinc experiència en aquest camp, sobretot en la realització de treballs, documents, recursos educatius; i sobretot en les xarxes socials, com poden ser Instagram i Twitter. 

En la societat tant canviant que vivim he anat aprenenent de manera autònoma les eines, recurssos i instruments necessaris per estar al dia del món digital. 

  • Quines expectatives teniu sobre l'assignatura? Què espereu aprendre?

En relació a l'assignatura tinc unes expertatives altes, ja que considero, que en el moment actual que estem vivnt, en una societat tant incerta i canviant, cal aprendre dia a dia sobre les tecnologies i els recursos digitals. D'aquesta manera, ens serà molt més fàcil a l'hora de fer la nostra tasca com a professionals. Crec que és una oportunitat per aprofundir en aquest àmbit i aprendre molt més (cosa que sempre és possible) i conèixre sobretot com poder ajudar i acompanyar a les persones amb les quals treballarem en compertècies digitals. 

Espero poder aprendre com acompanyar aquestes persones i també com poder millorar les meves competències i coneixements, tant en l'àmbit personal, educatiu i en un futur professional. 

Reptes i presa de decisions

16 de març de 2021

Primer dia de classe i per motius personals no vaig poder assistir-hi. Aquest fet va crear-me molta angoixa, ja que em donava la sensació que tota la informació que es va donar en aquella classe, per mi de les més importants del grup, no va poder-me arribar amb claritat i vaig sentir-me perduda per no haver-hi pogut participar.

18 de març de 2021

Per mi, primer dia de l’assignatura, un dia que estava nerviosa per si sabria agafar el fil del primer dia i també per poder començar una assignatura la qual no sabia quin era el fil conductor amb la nostra carrera, ja que mai abans havíem fet res abans. Val a dir, que personalment, ja vaig jutjar i tenir un prejudici sobre aquesta, ja que mai m’he interessat abans per el tema de les TIC ja vaig tenir el pensament de que no m’agradaria i que seria tot teoria. Realment això més tard va canviar.

Aquest segon dia, personalment, va ser una mica caòtic, ja que vam haver d’acabar de decidir la foto i la definició com a grup, i a més, vam començar a crear els grups de treball i tot allò que volíem tractar, tant el grup com el de parelles. En aquest mateix dia, amb les companyes, no sabíem massa què havíem de fer, ja que gairebé cap de nosaltres mai havia fet cap bloc i no sabíem ni per on començar a fer-lo, per tal de fer la presentació en aquesta mateixa pàgina.

23 de març de 2021

Aquest tercer dia, per mi, ja va ser més tranquil, ja que amb l’ajuda de les companyes, la Mar i alguns recursos d’internet, com ara vídeos de Youtube, vam fer el primer pas de crear el bloc, a mitges, per tal de poder-nos descriure i presentar. Per mi això en aquell moment va ser tot un repte, ja que mai havia creat cap pàgina web de cap tipus.

A més, en aquesta classe vam veure un vídeo el qual després vam haver de fer una activitat en grup. Recordo que per parlar i debatre amb els companys i companyes el que havíem vist i parlat vam utilitzar un recurs anomenat MURAL, el qual tots i totes vam participar. Per mi també va ser un embolic, ja que no sabia com funcionava aquest recurs. Després amb grup vam crear un recurs digital amb l’aplicació Canva, que aquesta ja dominava més de vegades anterior, amb la qual el nostra grup vam crear una infografia molt visual del que havíem treballat.

25 de març de 2021

Aquesta classe per mi i les meves companyes va ser tot un repte, ja que va costar-nos molt entendre què havíem de fer realment amb el treball grup i també decidir que era allò que volíem tractar i treballar.  

7 d’abril de 2021

Amb les membres del grup vam iniciar el treballar en parelles, en aquest cas un grup de tres. Ens va ser difícil escollir el tema, ja que n’hi havia varis que ens interessaven i no sabíem com enfocar el recurs digital que s’havia de crear. Finalment vam decidir treballar l’evolució de CO a SIS, un tema que desconeixíem força i ens interessava seguir. Aquest dia no vam començar a redactar ni a fer el recurs, sinó que vam fer pluja d’idees i decidir que era lo que volíem fer i el que no.

20 d’abril de 2021

Després d’aquesta sessió vam començar a reprendre de nou el treball en parelles, un treball que per nosaltres era un repte per realitzar un recurs digital. Aquesta estona que vam estar treballant vam estar debatent i discutint quines era l’eina que havíem d’utilitzar per fer el recurs i que era el que volíem fer. Vam aparèixer diferents idees però trobàvem diferents recursos i ens anaven sorgint diferents complicacions, com per exemple que eren de pagament, que no els enteníem, no ens deixem crear el que volíem, etc. Això va fer que ens encalléssim en aquesta qüestió i no ens ajudava en avançar en lo altre.  

22 d’abril de 2021

Després de molta indecisió vam decidir utilitzar l’eina Genial.ly, una eina que es pot utilitzar de manera gratuïta per internet la qual ens permet realitzar diferents recursos, com per exemple guies, presentacions, joc, etc. Nosaltres ens vam decidir per crear una guia educativa per conèixer l’evolució de CO a SIS.

29 d’abril de 2021

Per nosaltres va ser tot un repte crear aquesta guia educativa amb aquesta aplicació, ja que mai l’havíem utilitzat, tot i que cada vegada que anàvem tocant anàvem descobrint diferents opcions per fer millor el nostre recurs. Crec que les tres membres del grup vam posar tot el nostre esforç per poder tirar-ho endavant i crear aquest recurs el millor possible, per tal de poder-ho ensenyar i presentar en els companys i companyes.

 

14 de maig del 2021

Després de treballar durant un quants dies, per tal de poder dur a terme el treball en parelles i el recurs sociodigital que aquest demanava, he tingut una altra persepectiva de l'assignatura i de les tasques que s'han de dur a terme. Val a dir, que incialment, quan se’ns va proposar investigar i crear un recurs sociodigital sobre una problemática o servei en concret no sabia com encarar aquesta tasca i se’m va fer difícil poder posar-me a la feina i entendre el que realment se’ns demanava.

 

Un cop acabat i presentat als companys i companyes m’he pogit adonar que he disfrutat fent aquest treball amb les companies, ja que finalment vaig entendre el que haviem de fer i com era d’important pensar en algún col·lectiu i recurs i plantejar-nos algún projecte o recurs relacionat amb les TIC.

​20 de maig del 2021

Dia de les presentación del treball grupal. Per totes les membres del grup va ser una gran satisfacció, ja que per poder-ho realizar vam esforçar-nos molt per crear la nostra página web a través de Wix i també per aconseguir les dades necessàries del centre treballat, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. Considero que les cinc vam estar a l’altura del projecte i presentación que vam fer, ja que des del primer dia que estavem tant colapsades i no sabiem on ens posavem vam arribar fins aquí crear un projecte i un recurs sociodigital. Jo personalment vaig notar un canvi i un avenç en relació les TIC molt gran, tant en la utilització com en el coneixement.

 

 


 

Coneixements adquirits

22 de maig de 2021

Aquest apartat s'ha de realitzar al final de l'assignatura. Aquí heu de contrastar els elements que heu presentat anteriorment a l'apartat de coneixements previs amb els coneixements que heu adquirit al final de l’assignatura. Es tracta de respondre què heu après. També hi podeu incloure la data.

Per mi, realitzar aquesta assignatura ha estat tot un repte. Quasi mai m'havia plentajat la meva tasca com educadora social envers les noves tecnologies de la informació i la comunicació, fet que m'he adonat que és un aspecte clau a tenir en compte per a la nostra pràctica educativa. Val a dir, que incialment em va costar entendre i comprendre que és molt important tenir en compte la tecnologia per poder intervenir amb les persones que treballem, fet que és una qüestió que està molt present en la nostra societat actual i que això pot ser un factor que afavoreixi o no a les desigualtats i exlusió social de la població. 

 

El repte de realitzar aquest projecte i un recurs sociodigital amb les companyes l'he anat afrontant dia a dia, amb els nous coneixements que adquiriem a les aules i també de les aportacions dels companys i companyes. A més, a nivell individual m'he hagut de renovar i actualitzar, per tal d'utilitzar noves eines i recursos digital que mai abans havia utilitzat. Això m'ha portat un temps, fet que no és fàcil aprendre a utilitzar segons quins recursos i agafar noves habilitats per poder dur-ho a terme. 

Sens dubte, considero que a nivell personal he aprés molt i he avançat en relació l'utilització dels recursos digitals utilitzats i la destreça que demanen aquests. Al començar l'assignatura quasi mai havia utilitzat cap de l'eines utilitzades en les diferents activitats que s'han anat realitzant, com són el Wix, el Genial.ly, Mural, Canva, entre altres i no les havia utilitzat per crear recursos i eines educatives que ens serveixen per aprendre i també per tenir en compte per a la nostra futura tasca com educadores socials. 

A banda, al realitzar aquesta assignatura he entés la importància de l'utilització de les TIC en les nostres vides personals i també eines i recursos per tal de treballar amb les persones que ens trobem en el nostre camí professional. Crec que aquestes ens podem aportar coses molt positives per treballar amb les persones i ens poden facilitar molt les coses en la nostra tasca professional.

bottom of page