top of page
laura.jpeg

Valorar les petites coses

Hola! Sóc la Laura Pla, una noia de 20 anys nascuda a Sallent, un poblet de la comarca del Bages. Actualment estic vivint a Vic, ja que estic cursant 3r d'Educació Social a la Universitat Central de Catalunya.

 

Des de petita volia ser mestre, podríem dir que el destí o la casualitat em va portar a conèixer aquest grau d'Educació Social. Una futura professió la qual m'apassiona per la manera de comprendre i acompanyar a les persones. 

 

Sóc una noia alegre i simpàtica, que sempre ha valorat aquelles petites coses. M'agrada passar el meu temps lliure amb les meves amistats o familiars en qualsevol lloc, sigui muntanya o platja. També considero important tenir espais on estic completament sola, per tal de poder invertir aquell temps amb els meus "hobbies", la música i el ball. 

 

Aquesta pàgina serà un petit recull de tots els meus aprenentatges i coneixements que he anat adquirint dia a dia en l'assignatura de Projectes Socials i Tecnologies de la Informació i la Comunicació. Així com tots aquells petits reptes i dificultats que hem anat superant de manera individual o grupal.

​

Coneixements previs

1 d'abril del 2021

​

  • Què sabeu sobre la relació entre tecnologies de la informació i la comunicació, i l’educació social?

​

Personalment no m’havia plantejat mai aquesta relació, tot i així crec que és una oportunitat per tenir en compte el desenvolupament de competències per aplicar-les en l’educació social, és a dir, la tecnologia pot ser una eina per facilitar-nos diferents àmbits personals, socials, culturals... 
També és important tenir en compte la part més negativa, ja que quan parlem de tecnologies per a la comunicació, aquesta es pot veure més dèbil. És a dir, actualment estem realitzant les classes online on no hi ha la mateixa comunicació, el fet de  no poder mantenir una interacció amb la resta de grup fa que no hi hagi tanta participació. A més no tota la societat parteix de la mateixa igualtat de condicions en base a les tecnologies. 
Però en ocasions, la comunicació entre educadors i educadores socials, per exemple en un CRAE, la tecnologia pot ser una eina molt potent, ja que facilita la comunicació d’accions o percepcions dels educadors cap als infants o adolescents i així tots i totes poder estar al corrent de tot el que succeeix.

​

  • Quins coneixements/competències digitals teniu?

​

Realment no he fet mai cap curs ni graus de tecnologia. Sí que és veritat que a l’institut vaig fer algun taller de fotografia. 
Considero que en aquest aspecte m’agradaria formar-me una mica més, ja que moltes aplicacions no les ser utilitzar de la millor manera i crec que serà una eina de comunicació i cerca d’informació molt potent en un futur.

​

  • Quines experiències digitals teniu?

​

Utilitzo d’una manera freqüentada el Drive per fer els treballs de la Universitat, aquest et permet treballar amb grup sense quedar presencialment amb els companys o companyes. A més a més facilita un espai de comunicació per tal d’anar comentant aspectes del treball. 
També he utilitzat alguna càmera per fer algunes fotografies amb una intenció d’intentar expressar allò que sentia o analitzava. 
Diàriament utilitzo xarxes socials com l’Instagram, les quals de manera individual vaig descobrint com funcionen per tal de poder arribar a tenir una comunicació amb la comunitat.

​

  • Quines expectatives teniu sobre l'assignatura? Què espereu aprendre?

​

Aquesta assignatura m’ajudarà a posar-me al dia de les noves tecnologies que ens podem trobar. Poder analitzar i reflexionar tots aquells inconvenients que ens trobem a l’hora de fer un bloc personal. Considero que pot ser una eina de comunicació molt potent si la realitzem des d’una mirada social i cooperativa. 
Conèixer diferents aplicacions que en un futur com educadora social poden ser de gran ajuda, ja que el treball en xarxa en l’educació social és una metodologia molt utilitzada. 
Les tecnologies ens poden permetre treballar de manera global amb altres entitats.

​Reptes i presa de decisions

8 d'abril del 2021

​

​

En aquest apartat heu d’explicar els diferents reptes que heu trobat al llarg de tota l’assignatura i com els heu enfrontat. També heu d’explicar per què heu pres certes decisions. Podeu explicar què us ha resultat fàcil i què més complicat, com ho heu resolt, què faríeu diferent... És un diari d'aprenentatge. Aquest apartat s'ha de construir al llarg de l'assignatura. Quan entreu una informació nova, és necessari posar-hi la data.

​

16 de març del 2021

​

Primer dia, assisteixo a la classe amb nervis. Comencem explicant tot el projecte que hem de crear de manera grupal i individual. Em fa una mica de “por” aquesta assignatura, ja que considero que no tinc gaires eines ni coneixements sobre les TIC. A més a més hem de crear una definició grupal sobre el grup-classe, personalment aquesta tasca considero que no ens va costar massa fer-la, ja que feia poc temps havíem parlat sobre la comunicació i relació de la classe, això ens va facilitar la tasca, ja que feia relativament poc temps que ja vam crear un debat sobre aquest tema.

​

18 de març del 2021

​

Primera mancança detectada envers les TIC, he de penjar una fotografia meva en el Campus, no sé ven bé com fer-ho, però finalment ho aconsegueixo.

La professora ens va explicar el pla de treball de l’assignatura, vam haver de crear els grups i les parelles per a poder desenvolupar el nostre bloc, estem espantades, ja que no sabem ni hem creat mai cap bloc no entenem massa per on començar.

25 de març del 2021

​

​Hem de fer l’elecció del tema del treball grupal, ens connectem virtualment amb les companyes per a decidir el centre o recurs el qual volem destinar i investigar sobre les TIC. Entrem en un debat grupal, ja que no sabem ven bé per on tirar. Finalment ens vam posar d’acord i vam intentar començar la cerca d’informació sobre el centre, no sabíem massa bé que havíem de crear o analitzar, estàvem una mica perdudes.  

​

8 d'abril del 2021

​

Quan comencem a fer la preparació per a la presentació, m’adono que els meus recursos, coneixements i eines que tinc sobre les TIC són les bàsiques. No he utilitzat mai per exemple el Canva.

​

​

20 d'abril del 2021

​

Durant unes sessions vam dedicar-les al treball de Desigualtats digitals en el context de l’educació social, grupalment vam treballar l’artesania de fabricar la tecnologia digital i educativa.  

Finalment vam acabar amb una tasca, fer un dibuix sobre un apartat d’aquest tema, la veritat es que ens va costar una mica poder enfocar el nostre coneixement en un dibuix.

​

27 d'abril del 2021

​

Aquest dia vam aprofitar per a fer treball grupal i amb parelles, personalment considero que he tingut algunes dificultats. Per exemple quan editàvem el bloc, no ho podíem fer dues persones alhora, és per això que una membre del grup compartia pantalla per a poder treballar cooperativament tot el grup. Un altre inconvenient que ens vam trobar, concretament amb el treball de parelles, és la creació del vídeo per a la presentació. Vam voler crear un vídeo perquè sigues més dinàmic i interactiu, però personalment no sabia ven bé com fer-ho, després d’informar-me, observar i anar provant vam poder fer la creació d’aquest.

​

​

20 de maig del 2021

​

El dia de la presentació del treball grupal, estava molt nerviosa, ja que per a mi ha sigut un projecte realment complicat de desenvolupar, ja que he anat trobant-me diferents complicacions en l’elaboració d’aquest.

Personalment considero que ha sigut una gran satisfacció poder crear la nostra pàgina web, a més considero que hem realitzat un treball grupal molt cooperatiu i entre totes ens hem anat ajudant per a poder adquirir el màxim d’aprenentatges possibles. Considero que la nostra societat avança tecnològicament i jo, gràcies a aquesta assignatura he pogut tenir un avenç envers l’àmbit de la tecnologia molt notable i positiu.

Coneixements adquirits

23 de Maig de 2021

​

​

Aquest apartat s'ha de realitzar al final de l'assignatura. Aquí heu de contrastar els elements que heu presentat anteriorment a l'apartat de coneixements previs amb els coneixements que heu adquirit al final de l’assignatura. Es tracta de respondre què heu après. També hi podeu incloure la data.

​

Personalment aquesta assignatura des del primer minut va ser tot un repte per a mi, ja que mai he realitzat cap curs ni formació tecnològica, tot el que utilitzo (Word, Instagram, zoom...) he après com funciona fent un autoaprenentatge individual els quals estan determinats per alguns límits personals.

​

Quan vam començar aquest crèdit realment pensava que sent educadora social no podria aplicar gairebé mai els meus aprenentatges tecnològics adquirits en aquesta assignatura. Actualment considero que la tecnologia és una eina incondicional dins la nostra societat, és un element clau per a la comunicació, informació, anàlisi, entre altres.

La tasca plantejada, realitzar un projecte i un recurs socidigital personalment ha sigut un gran repte. Dia a dia hem anat buscant, analitzant i observant amb les meves companyes com realitzar-ho, m’he trobat amb moltes dificultats, no tenia massa competència tecnològica per a desenvolupar la tasca.

​

Un gran aprenentatge ha sigut el fet de saber identificar quina és l’eina i recurs més adequat per a les diferents activitats que vull realitzar. Sempre utilitzava les mateixes eines, Word, PowerPoint, Excel... en aquesta assignatura he trobat un espai el qual investigar sobre diferents recursos que podem tenir a l’abast, com per exemple Wix o Canva. Després d’observar i analitzar he comprès que actualment la nostra societat envers en l’àmbit tecnològic avança diàriament i que nosaltres com a comunitat hem d’anar intentat renovar-nos diàriament per a poder tenir en compte totes aquestes evolucions tecnològiques.

​

Professionalment la tecnologia pot arribar a ser una de les eines més importants per a nosaltres, en ocasions poden facilitar algunes activitats per exemple per a crear un vincle. Per a buscar la informació necessària per a poder aportar el màxim possible com a professionals, dins la nostra tasca professional la tecnologia ens pot aportar, facilitar i renovar els nostres coneixements i aprenentatges.

bottom of page